Dansk Industri: På høje tid med droppet net-logning

Skrevet af admin

02/06/2014

Mest læste i dag

Registrering af danskernes brug af internettet på mobiltelefonen er dyrt og ubrugeligt, mener erhvervslivet, som derfor jubler over, at justitsminister Karen Hækkerup (S) ophæver den såkaldte sessionslogning.

Ministeren mener ikke, at registreringen af danskernes surfen på mobilen gør gavn hos politiets efterforskning. Den holdning deler Dansk Industri.

- Alt for længe har vi overvåget alt for meget i forhold til, hvad vi får ud af det. Derfor er vi glade for, at regeringen sætter grundlæggende rettigheder, retssikkerhed og proportionalitet i højsædet og vil ændre de danske regler, siger Christian Hannibal, chefkonsulent i DI ITEK.

DI har fuld forståelse for, at Danmark skal sikres mod potentielle terrortrusler. Men det skal ske på en effektiv måde og under hensyntagen til omkostningerne for dansk erhvervsliv.

- Når hver dansker i gennemsnit registreres 1000 gange om dagen, uden at man har kunnet fremvise efterforskningsmæssige gevinster, så er det på høje tid at få ændret de danske regler. Det skylder vi borgerne, fortsætter Christian Hannibal.

Udmeldingen fra regeringen kom på et samråd i Folketingets Retsudvalg mandag. Samrådet var indkaldt som opfølgning på, at EU-Domstolen har erklæret direktivet om logning af teledata for ugyldig, fordi det griber ind i privatlivets fred.

Staten har siden 2007 krævet, at teleselskaberne tog stikprøver af, hvilke internetsider danskerne besøgte på deres mobiltelefoner. Det krav bliver altså nu ophævet, mens registrering af tid og sted for danskernes teleoplysninger fortsætter.

Nu skal de danske regler for registrering af internetdata droppes så hurtigt som muligt, mener Dansk Erhverv.

- Det er glædeligt, at justitsministeren nu er parat til at begrænse logning. Det er positivt med en hurtig udmelding, der tager EU-dommen alvorligt. Sagen skal prioriteres, så reglerne kan blive ændret hurtigst muligt, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

EU-Domstolen underkendte direktivet, men juristerne i Justitsministeriet mener ikke, at de danske regler bryder med de grundlæggende rettigheder til et privatliv.

/ritzau/