Dansk korn dumper: Kvaliteten er for dårlig

Kvaliteten af dansk korn har været faldende gennem næsten 25 år og er nu så lav, at kunder i andre verdensdele direkte frabeder sig dansk korn, når de bestiller EU-korn.

De to største danske grovvarekoncerner, DLG og Danish Agro, bekræfter, at der i løbet af det seneste år er begyndt at indløbe ordrer fra andre verdensdele med betingelsen "Danish excluded", skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

- Hidtil har kunderne blot bestilt et parti EU-foderhvede. Men nu begynder vi at høre, at eksempelvis kunder i Asien bestiller en given mængde EU-korn, men bestillingen sker med tilføjelsen "Danish excluded", siger vicekoncerndirektør i DLG Jesper Pagh til Finans og forklarer:

- Det vil siger, at kunderne udtrykkeligt frabeder sig dansk korn. I andre tilfælde vil kunderne godt acceptere, at kornet er fra Danmark, men kun hvis de får et ekstra afslag i prisen, siger Jesper Pagh.

Hos Danish Agro bekræfter man problemet.

Sidste år var der 27 procent mere protein i det tyske foderhvede end i det danske, og sammenligner man med hele den tyske kornproduktion, var der 40 procent mere protein i det tyske korn.

Indholdet af protein er afgørende for kornets kvalitet. Protein er det, der får dyrene til at vokse, danne muskler, mælk, æg og så videre.

- Der tales så meget om det i markedet, at vi må indse, at det i fremtiden bliver en del af vores hverdag på eksportmarkederne, at det danske korn enten bliver afvist eller i bedste fald købt mod et afslag i prisen, siger Jesper Pagh, DLG, til Finans.

Hidtil har grovvareselskaberne forsøgt at skjule problemerne med at afsætte det danske korn på verdensmarkedet, men problemet kan altså ikke længere holdes skjult.

/ritzau/

 

Dagens Gossip