Dansk Luftfart: Vi er ikke nervøse for ny EU-dom

- Dommen ændrer grundlæggende ikke ved retstilstanden.

Sådan siger direktøren for brancheforeningen Dansk Luftfart, Michael Svane, om den sag, der torsdag blev afgjort af EU- domstolen.

- Det er altid interessant at følge de sager, der bliver afgjort hos EU-Domstolen, og hvordan de efterfølgende bliver udlagt i praksis. Men jeg tror grundlæggende ikke, at dommen kommer til at ændre ved retstilstanden, siger han.

Sagen handler om en hollandsk flypassager, der i 2009 blev 29 timer forsinket på en flyvning fra Quito i Ecuador til Amsterdam, men ikke efterfølgende fik kompensation.

Flyselskabet KLM afviste at give hollænderen kompensation, fordi det efter flyselskabets mening var "en uforudset teknisk fejl" på et ellers vedligeholdt fly, der var årsag til forsinkelsen.

Nu har domstolen altså præciseret, at retten til kompensation for flypassagerer, der bliver forsinket, ikke blot gælder ved tekniske fejl på et fly, men også ved uforudsete tekniske fejl.

- Men det vil stadig ikke være et objektivt ansvar, om der skal ydes kompensation eller ej. Det vil altid være på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte sag, siger Michael Svane.

- Vi vil selvfølgelig følge udviklingen nøje og se, hvad effekten af denne dom kommer til at blive. Men nu skal vi først og fremmest lige se sagen ordentlig igennem.

Kun skjulte konstruktionsfejl, der påvirker flysikkerheden, og decideret sabotage eller terror mod et fly fritager flyselskaberne for at betale kompensation til forsinkede og strandede flypassagerer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip