Dansk Metal: 2014 vil give 4000 flere job i industrien

Der er langt op til de over 380.000, der var ansat i industrien tilbage i 2008, men fagforeningen Dansk Metal er optimistisk og spår, at 2014 vil byde på 4000 flere job i industrien, som i dag har omkring 300.000 ansatte.

- For det første peger pilen opad på vores største eksportmarkeder, og det skaber grundlag for, at dansk eksport kan fortsætte de flotte takter, siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen fra Dansk Metal i en pressemeddelelse.

- For det andet er der ved at komme gang i den hjemlige efterspørgsel, der for alvor slog bunden ud af dansk industri, da krisen ramte.

Dansk Metal hæfter sig ved, at industribeskæftigelsen er steget fire kvartaler i træk. I første kvartal af 2014 steg beskæftigelsen med 1700 personer, når der tages højde for sæsonvariation. Det viser reviderede nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik.

Hvis beskæftigelsen holder niveauet fra første kvartal resten af året, vil det ifølge Dansk Metal svare til en stigning på 2300 personer fra 2013 til 2014.

Denne fremskrivning står i skarp kontrast til regeringens vurdering i Økonomisk Redegørelse fra maj, hvor der forudses et fald i industriens beskæftigelse på 2000 personer i 2014 og yderligere 3000 personer i 2015.

- Forklaringen er måske den simple, at industrien har oplevet et støt fald i beskæftigelsen. Mange ser derfor et fortsat fald som en naturlov. Men den seneste udvikling viser med al tydelighed, at det ikke kan tages for givet, siger Allan Lyngsø Madsen.

- Danske industrivirksomheder står kort sagt godt rustet til at fylde ordrebøgerne, når opsvinget for alvor bider sig fast, tilføjer han.

Industrien udgjorde kun cirka en tiendedel af både den samlede bruttoværditilvækst og beskæftigelse i 2013, men samtidig bestod knap halvdelen af den samlede danske eksport sidste år af industrivarer, fremgår det af Økonomisk Redegørelse fra maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip