Dansk nødhjælp er på vej til orkan-ramt ørige

Den tropiske orkan Pam hærgede østaten Vanuatu i Stillehavet lørdag nat og lagde huse og træer fladt ned. Nu forsøger nødhjælpsorganisationer at få overblik over stormens ødelæggelser og bringe hjælp til ofrene i øriget, som er i undtagelsestilstand.

Røde Kors er i Vanuatu, men er endnu ikke nået frem til ørigets mindre øer, som er svært fremkommelige. Det fortæller katastrofechef i Røde Kors i Danmark, Arne Vågen.

- Foreløbig er der tale om en indsats på hovedøen, siger Arne Vågen.

- Men vi er i gang med at finde ud af, hvor behovene er størst, så vi kan distribuere nødhjælp til de trængende, siger han.

Med vindhastigheder på op til 300 kilometer i timen var orkanen kraftig nok til at smadre det meste på sin vej over Vanuatus øer, hvoraf 65 øer er beboede. Og tusindvis af mennesker lider under orkanens ødelæggelser.

Ifølge Røde Kors har 48.000 mennesker i Vanuatu behov for hjælp, og organisationen har allerede sendt byggematerialer, hygiejneartikler og andet nødhjælp til østaten.

- I løbet af mandag vil Røde Kors gå ud med en appel om assistance. Appellen er rettet mod organisationer og regeringer, der kan hjælpe, siger Arne Vågen.

Røde Kors i Danmark har stillet mandskab til rådighed, som kan sendes til det hårdt ramte område i Stillehavet, hvis det bliver nødvendigt.

Organisationen har desuden sat gang i en kampagne, der skal samle penge ind til arbejdet med at få Vanuatu på fode igen. Også hjælpeorganisationen Mission Øst samler ind til ofrene for den tropiske orkan, der ifølge organisationen har kostet mindst otte menneskeliv.

Mission Øst samarbejder med hjælpeorganisationen Tear Fund New Zealand om at bringe pengene direkte videre til Vanuatus hårdt ramte befolkning i både hovedstaden Port Vila og på ørigets mindre øer.

- To af vores samarbejdspartnere fra New Zealand er fløjet til Vanuatu for at få overblik over ødelæggelserne. De fortæller, at 90 procent af bygningerne i Port Vila er ødelagte, siger Kim Hartzner, læge og generalsekretær i Mission Øst.

Også international hjælp til Vanuatus nødstedte børn er på vej. Unicef sender tirsdag tusindvis af liter rent vand og andre livreddende fornødenheder som medicin, vitaminpiller og håndsæbe til berørte børn på de stormhærgede øer.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip