Dansk økonomi klarer frisag i EU

Danmarks økonomi er ifølge EU-Kommissionen rettet op og kan nu slippe fri af en fire år gammel særprocedure for lande med uforholdsmæssigt store underskud.

Proceduren over for Danmark blev indledt i 2010, fordi det offentlige budgetunderskud var højere end de tilladte tre procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Kommissionen vurderede i sin forårsprognose i marts i år, at underskuddet i 2014 vil være på 1,2 procent og i 2015 2,7 procent af BNP.

- Underskuddet forventes at forblive under referenceværdien på tre procent af BNP i prognoseperioden. Korrektionen opfylder rådets henstilling fra 2010 om at nedbringe det uforholdsmæssigt store underskud i Danmark senest ved udgangen af 2013, skriver kommissionen i sin anbefaling.

Danmark er et af i alt seks lande, der ifølge kommissionen er klar til at slippe fri af den særlige overvågning. De øvrige er Belgien, Holland, Slovakiet, Tjekkiet og Østrig.

Da den økonomiske krise var på sit højeste, var der henstillinger til hele 24 af de 28 EU-lande.

Hvis medlemslandene godkender mandagens anbefalinger, når økonomi- og finansministrene mødes 20. juni i Luxembourg, er der kun 11 lande tilbage under proceduren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip