Dansk salg af snus skal prøves ved retten

EU-Kommissionen gør torsdag alvor af sin trussel om at trække Danmark for EU-Domstolen for ikke at leve op til et 12 år gammelt forbud mod salg af snus.

Salg af snus har været forbudt i alle andre EU-lande end i Sverige siden 1992, men i Danmark bliver der stadig solgt løs snus.

Kommissionen sendte allerede i oktober 2010 en såkaldt åbningsskrivelse, der advarede Danmark om en kommende sag ved domstolen, hvis ikke salget af snus i løs vægt blev stoppet.

- Danmark har indtil videre ikke oplyst kommissionen om tiltag i den retning og handler fortsat i strid med EU-retten. Kommissionen har derfor besluttet at indbringe sagen for EU-Domstolen, hedder det i en pressemeddelelse fra kommissionen.

Regeringen har forsøgt at få indført forbuddet for at kunne leve op til EU's tobaksregler. Men det er ikke lykkedes at få samlet flertal for sagen.

Daværende sundhedsminister Astrid Krag (dengang SF) erkendte selv, da hun 20. marts sidste år fremsatte forslaget, at det var noget af en umulig opgave at få forbuddet igennem i Folketinget.

- På nuværende tidspunkt vurderes der ikke at være flertal i Folketinget for et lovforslag, der fastsætter et dansk forbud mod løs snus, hed det blandt andet i den skriftlige indstilling fra Sundhedsministeriet.

Det fremgik også af indstillingen, at ministeriet vurderede, at Danmark ville tabe en eventuel kommende sag ved EU-Domstolen.

Når svenskerne som de eneste i EU lovligt kan købe snus, skyldes det, at Sverige fik forhandlet sig til en særordning, inden landet i 1995 trådte ind i EU. Dén særordning blev bibeholdt, da EU sidste år efter flere års forhandlinger vedtog en opdatering af tobaksdirektivet.

Den danske regering nedtonede under forhandlingerne forsøget på at få åbnet for dansk salg af snus og valgte primært at gå efter at beskytte den danske skråtobak og at sikre en lidt længere udfasning af mentolcigaretter, end der oprindeligt var lagt op til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip