Dansk sikkerhedsfirma blev advaret mod Blackwater

Tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) advarede i 2007 det danske sikkerhedsfirma Guardian med adresse i Aalborg mod at indgå i et samarbejde med det omstridte daværende amerikanske lejesoldatfirma Blackwater.

Blackwater ville samarbejde om etablering af et træningscenter i Tranum i Nordjylland, skriver Jyllands-Posten.

Advarslen kom året inden, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 2008 valgte at indgå et samarbejde med Blackwater.

Svend Aage Jensby, der også i dag er et af fire medlemmer i Guardians rådgivende panel, advisory board, mødtes med det amerikanske firmas chef, den tidligere Navy Seal-elitesoldat Erik Prince på Hotel d'Angleterre i 2007.

- Efter mødet overvejede jeg situationen, men fandt frem til ved blandt andet at læse op på tingene, at det ikke duede for Guardian at indgå et samarbejde med Blackwater.

- Der havde allerede været sager og skrevet om Blackwater, og firmaet havde et blakket ry, så derfor skulle Guardian ikke entrere med Blackwater. Det var min indstilling, og det var det råd, jeg gav, siger Svend Aage Jensby til Jyllands-Posten.

For to uger siden skabte det politisk kritik, da det kom frem i Jyllands-Posten, at PET havde indgået et træningssamarbejde med Blackwater i 2008.

Det foregik, mens Blackwater blev undersøgt for drab efter, at dets vagter i 2007 havde skudt og dræbt 17 civile irakere på Nisour Square i Bagdad.

Ud over Guardian deltog også den tidligere jægersoldat Henrik Radich Otkjær og hans sikkerhedsfirma SOF Academy i møderne med Erik Prince på Hotel d'Angleterre.

Her blev det diskuteret, om firmaerne sammen skulle etablere et træningsanlæg på Langelandsfortets kaserneområde kaldet Holmegård.

Planerne om træningscentret blev i 2009 ifølge Jyllands-Posten skrevet ind i Langelands Kommunes lokalplan. Heraf fremgik det, at træningen skulle foregå på en måde, så det lignede krigssituationer i Irak.

Henrik Radich Otkjær har tidligere bekræftet, at han forhandlede om at lade Blackwater indgå i et samarbejde omkring et træningscenter på Langelandsfortet. Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få Otkjær til at uddybe sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip