Dansk skib ankommet med kemiske våben til italiensk havn

Det danske skib Ark Futura ankom onsdag til den italienske havneby Gioia Tauro med den sidste sending kemiske våben fra Syrien.

Våbnene skal overføres til et amerikansk militærskib og siden destrueres i internationalt farvand, som er den sidste fase i programmet, hvis formål er at ødelægge Syriens kemiske våbenbeholdning.

Den første container ud af 78 blev hejst op fra Ark Futura og flyttet over på det amerikanske skib MV Cape Ray. De første tre containere, der bliver overflyttet, indeholder 20 ton sennepsgas, mens de andre 75 indeholder andre råmaterialer - blandt andet til at lave nervegassen Sarin.

Myndighederne i havnebyen Gioia Tauro, der ligger omkring 440 kilometer syd for Napoli på den italienske vestkyst, havde forud for det danske skibs ankomst skærpet sikkerhedsforanstaltningerne.

Veje omkring havnen var lukket, og det var kun tilladt for autoriseret personale at være i området. Samtidig fløj en militærhelikopter rundt og patruljerede området.

Operationen har vakt bekymring hos de lokale beboere i Gioia Tauro, der har døbt Ark Futura "giftskibet".

- Det her er ikke en rutineoperation. Det er en militæroperation, og vi er meget bekymrede, siger den lokale Domenico Macri til AFP.

Det danske handelsskib Ark Futura anløb forrige mandag havnen i den syriske by Latakia under maksimalt sikkerhedsopbud fra syriske sikkerhedsstyrker og fra søsiden af flådefartøjer fra Danmark, Kina, Norge, Rusland og Storbritannien.

Herefter blev containere med kemikalier taget med om bord på det danske skib.

Ifølge de lokale italienske myndigheder kan det tage op mod 20 timer at overføre de kemiske materialer fra Ark Futura til det amerikanske fartøj.

Når MV Cape Ray er ude i internationalt farvand, forventes det, at det vil tage mellem 45 og 90 dage at destruere de kemiske våben.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip