Dansk Sprognævn: Flere nye ord i 2013

Skrevet af admin

19/12/2013

Dagens topnyheder

Øvdagskultur, fladlusdambrug og e-røg. Dansk Sprognævn har spottet utallige nye ord, der har fået debut på skrift i danske medier, på hjemmesider og sociale portaler i 2013.

Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, fortæller til Ritzau, at nye ord opstår i takt med, at vi mødes med nye behov.

- Nye ord opstår, når vi gør nye ting og oplever nyt. For så har vi brug for at sætte ord på det nye, der sker i vores verden.

- Det kan godt være, at nogle af de her ord har været udtalt før, men det offentlige rum har ikke rigtig set dem på tryk før, siger direktøren.

De nye ord spottet på skrift i 2013 er indsamlet spontant og uden stillingtagen til, hvorvidt de er kommet for at blive.

Det er nemlig for tidligt at sige noget fornuftigt om deres overlevelseschancer på nuværende tidspunkt, fordi det afhænger af det enkelte ords udbredelse og særpræg, forklarer Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Hvis et ord bliver bredt ud til mange, og det falder i deres smag, vil det blive brugt meget. Og så vil det også overleve.

- Men hvis det ikke falder i folks smag, vil det falde bort, siger direktøren og understreger betydningen af et ords udspredelse.

I den forbindelse henviser hun til ordet "selfie", der betegner et selvportræt taget med kameraet i en mobiltelefon og derefter lægges ud på de sociale medier.

Ordet fik nemlig et omtale-boost, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tog et billede af sig selv sammen med den britiske premierminister og USA's præsident under mindehøjtideligheden for Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela.

- Det har virkelig her til sidst gennem statsministerens selfie-aktion fået en utrolig aktualitet.

- Det er klart, at når et ord omtales i forbindelse med sådan en begivenhed, så har det en meget større chance for at overleve, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Oxford Dictionaries udnævnte "selfie" til Årets Ord tilbage i november, fordi det blandt andet var blevet brugt 17.000 procent mere inden for det seneste år.

/ritzau/