Dansk stjerneproducer: Musikken var mit helle

02/10/2015 15:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Han er kendt som den ene tredjedel af den populære rapgruppe Suspekt, men for producer Rune Rask har de musikalske ambitioner, siden han var ganske ung, også rakt i en anden retning end hiphop.

Når heavy metal-bandet Essence den 2. oktober udkommer med albummet "Prime", er det den danske musikmager, der har produceret, og dermed er det en drøm, der går i opfyldelse:

- Jeg har altid ønsket mig at spille i et metalband, men jeg er ikke god til at spille nogle instrumenter, og man skal være rigtig dygtig for at spille sådan noget, fortæller Rune Rask, der til gengæld har en anden force. Som producer har han ud over Suspekts mange hits, også stået bag mixerpulten for blandt andet L.O.C., U$O og Shzirley.

Men det er første gang, han har produceret et album i metal-genren - en genre, han ellers selv har haft en livslang kærlighed til.

- Jeg kan huske, da jeg fik mit allerførste metal-kassettebånd. Jeg var med mine forældre i Sønderjylland for at besøge noget familie, og så var vi en tur over grænsen for at købe billige øl og sodavand. Jeg gik ned i musikafdelingen og fandt et Iron Maiden-bånd, jeg mener, det var deres "Somewhere In Time".

- Der var en vildt sej skeletmand på forsiden af kassettebåndet, og jeg måtte bare have det. Hele vejen hjem sad jeg og lyttede til det. Det var ligesom der, jeg drejede mig ind på metal-genren, fortæller Rune Rask, der aldrig har været i tvivl om, at musikken skulle være hans levevej.

Den beslutning tog han som ganske ung.

- Jeg har altid været meget determineret omkring det. Min far spillede også musik og tog ud i weekenden til sådan noget suppe-steg-og-is, og der tog jeg tit med og hjalp med at bære udstyr eller skrue på nogle lysknapper. Til sidst fik jeg lov at styre lyden, og jeg kunne godt mærke, at det med musikken var det, jeg gerne ville, fortæller Rune Rask, der voksede op i Albertslund ved København.

Som teenager var musikken ikke længere bare en hobby, men også en redningsplanke.

- Jeg var meget sammen med mine venner, men jeg var også meget sammen med mig selv oppe på mit værelse. Jeg havde mange kriminelle venner, der stjal biler og røvede tankstationer, men det ville jeg ikke. Når de gjorde det, så satte jeg mig op på mit værelse og lavede musik, fortæller Rune Rask.

Den kriminelle løbebane, nogle af hans venner valgte, er i flere tilfælde endt på værst tænkelige måde.

- Mange af dem, jeg voksede op med er døde af det ene eller andet, færdselsulykker og overdoser. Det tænker jeg en del på, siger Rune Rask, der heldigvis kastede sine kræfter på musikken.

- Det var mit helle, og det var mit helt eget. Alle de andre blev jo tvunget med ud og lave alt muligt lort, men det blev accepteret, at jeg ikke var med, for jeg lavede musik og de syntes jo, at jeg var dygtig til det, siger han.

Men med mere end 20 år på bagen i branchen med den samme rapgruppe, har han også brug for at kaste sig over nye projekter.

- Jeg har brug for at udfordre mig selv. Og der er metal den ultimative udfordring, ikke mindst fordi jeg har så meget respekt for det, erkender Rune Rask, der har været tre år om at producere albummet for den danske metal-kvartet.

Albummet "Prime" udkommer den 2. oktober.

/ritzau/FOKUS