Dansk svømning går efter to medaljer i Rio

De danske svømmere skal vinde to OL-medaljer i Rio.

Sådan lyder den officielle målsætning fra Dansk Svømmeunion, der mandag sender 15 deltagere afsted til Brasilien.

- Det er en målsætning, som er inden for vores rækkevidde. Vi har et godt hold af svømmere bestående af mange forskellige profiler, og vi rejser særdeles velforberedte til Rio, siger sportschef Lars Green Bach.

Målsætningen er den samme som ved OL i London, hvor de danske svømmere måtte rejse hjem uden metal.

På forhånd er Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Mie Østergaard Nielsen nogle af Danmarks bedste medaljebud, men søndag er der ingen af dem, der tør sige, at de kommer hjem fra Brasilien med en medalje.

28-årige Ottesen har flere gange været udskreget som en potentiel medaljetager, men endnu mangler hun en OL-medalje i samlingen.

- Det kan godt ske, at I (svømmeunionen, red.) siger to medaljer, men det er ikke sikkert, at det er mig, siger Jeanette Ottesen, der står foran sit fjerde OL.

- Der er mange om buddet på det hold, vi sender afsted. Får vi to medaljer, så er det fedt, for så opnår vi vores målsætning, men jeg regner ikke mig selv med i den tælling, fordi alt kan ske til et OL. Det har jeg selv bevist tre gange.

- Jeg har prøvet at gå ind til et OL som nummer et og to. Jeg har været i medaljefeltet før OL mange gange, og jeg ved, at det ikke er sikkert, at det kommer til at gå sådan, siger hun.

Jeanette Ottesen stiller op i flere discipliner i Rio, hvor hun kan gøre sig gældende på de korte distancer i butterfly og fri.

Sportschef Lars Green Bach forstår udmærket, hvorfor ingen af de danske profiler ønsker at tale sig selv op som medaljetager.

- De har fokus på deres egne forberedelser.

- Det er en overordnet målsætning, som vi har samarbejdet med Team Danmark om. Det er det, vi stræber efter, siger sportschefen.

Trods en målsætning om to OL-medaljer for fire år siden i London, måtte svømmerne rejse tomhændet hjem. Blandt andre mente mange, at Lotte Friis var sikker på at tage en medalje i 800 meter fri. Det skete ikke.

Lars Green Bach fortæller, at der ligger mange overvejelser bag målsætningen i Rio.

- Først og fremmest er det en anerkendelse af svømmernes resultater. At de har vist, at de kan være med. Det synes, jeg at vi skal glæde os over; at vi kan tale dem ind i medaljekampen.

- Det er langt fra givet, at vi vinder noget. Man kan bare se på historien. Det er ikke mange medaljer vi har vundet siden 1948, siger sportschefen.

Det er blevet til tre OL-medaljer siden 1948 for dansk svømning. Den seneste gik til Lotte Friis, der opnåede bronze på 800-meteren i Beijing for otte år siden.

Lars Green Bach vil ikke sætte specifikke navne på, hvem der denne gang skal hente de to svømmemedaljer i Rio.

- Man kan kigge på top-fem på verdensranglisten. Det er de svømmere, der har den største sandsynlighed.

- Vi så med Lotte Friis i London, at der pludselig kan komme nogle nye navne og blande sig i medaljekampen. Det kan jo være nogle af vores egne denne gang, men det kan også være amerikanere eller australiere, siger han.

OL går i gang 5. august og allerede dagen efter skal Jeanette Ottesen i aktion i 100 meter butterfly som en af de første danske OL-atleter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip