Dansk sygeplejerske i ebola-karantæne

Skrevet af admin

08/01/2015

Dagens topnyheder

En dansk sygeplejerske er i karantæne på Århus Universitetshospital Skejby på grund af risiko for ebolasmitte, oplyser Sundhedsstyrelsen. Medarbejderen har været udsat for en højrisikosituation i forbindelse med plejen af ebolapatienter.

Det er forsvaret, der har valgt at tage sygeplejersken hjem fra Sierra Leone, hvor hun har arbejdet med ebolapatienter. Hun ankom torsdag middag med et af forsvarets Challenger fly til Tirstrup og blev kørt til hospitalet for yderligere observation.

Kvinden, der har været udsendt af forsvaret, har arbejdet i et område, hvor der opholder sig patienter med konstateret ebolavirus. Og her har hun været i risiko for mulig smitte med ebolavirus.

Forsvaret oplyser, at "risikoen opstod i forbindelse med rutinemæssig rensning, hvor sygeplejersken under afmontering af ansigtsmaske og hætte får revet et hul på sin ene beskyttelseshandske".

Selv om sandsynligheden for smitte er lav, har forsvaret valgt at tage sygeplejersken hjem til yderligere observation i Danmark.

Sundhedsstyrelsen er i tæt kontakt med hospitalet og vil på baggrund af observationerne lave en nærmere risikovurdering.

Skulle den vise, at der er lav risiko for smitte, kan sygeplejersken udskrives og skal i tre uger være opmærksom på, om hun får feber eller andre symptomer, oplyser styrelsen.

Men viser vurderingen, at der er høj risiko for smitte, vil sygeplejersken i en periode på tre uger skulle overvåges tæt med kontrol af daglige temperaturmålinger, ligesom hun bør undgå tæt kontakt med andre mennesker

Afhængig af forholdene kan der blive tale om karantæne, som kan foregå udenfor sygehuset, oplyser Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/