Dansk topnazist og SS-officer Søren Kam er død

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år gammel. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Ifølge avisen døde han for en uge siden - 23. marts.

Søren Kam levede indtil sin død i Tyskland, som nægtede at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark trods en EU-arrestordre.

Han var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, i 1943 under Anden Verdenskrig.

Kam erkendte bortførelse og drab på den antinazistiske redaktør, men har sagt, at der var tale om et uheld. Drabssagen mod Kam blev droppet i Bayern i 1971 på grund af manglende beviser.

I Danmark blev en af hans medgerningsmænd Knud Flemming Helweg-Larsen henrettet i 1946 alene på grund af sin rolle i drabet.

Redaktøren blev fundet død 31. august 1943 på Lundtoftevej i Lyngby nord for København. Han var ramt af otte projektiler fra tre våben affyret omtrent samtidig fra nært hold.

Redaktøren ansås for at være tyskfjendtlig, og dagen inden drabet havde han angiveligt kaldt en dansk nazist for landsforræder.

Søren Kam, som på grund af en krigsforbryderamnesti blev tildelt tysk statsborgerskab i 1956, stod opskrevet på Simon Wiesenthal Centers liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden.

- Den omstændighed, at Kam, en nazimorder fuldstændigt uden anger, fortsat beskyttes af Bayerns retsvæsen er en hån mod retfærdigheden, sagde Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center i Politiken i 2013.

Kam blev født 2. november 1921 i København, meldte sig frivilligt til SS i 1940 og kom på officersskole på SS-Junkerskolen i Bad Tölz i Tyskland.

Han kone, Eleonora Kam, døde blot to uger inden sin mand, 7. marts i år, fremgår det af samme dødsannonce.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip