Dansk topnazist og SS-officer Søren Kam er død

Den tidligere danske topnazist og SS-officer Søren Kam er død, 93 år gammel. Det fremgår af en dødsannonce på den tyske avis Allgäuer Zeitungs hjemmeside.

Ifølge avisen døde han for en uge siden - 23. marts.

Søren Kam levede indtil sin død i Tyskland, hvor han var blevet tildelt statsborgerskab på grund af en krigsforbryderamnesti efter Anden Verdenskrig.

På trods af en EU-arrestordre afviste Tyskland at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark trods en EU-arrestordre.

Søren Kam var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør, Carl Henrik Clemmensen, i 1943.

Kam erkendte bortførelse og drab på den antinazistiske redaktør, men har sagt, at der var tale om et uheld. Drabssagen mod Kam blev droppet i Bayern i 1971 på grund af manglende beviser.

Syv år senere blev den genåbnet på grund af nye oplysninger, men i 1999 droppede Tyskland alligevel at få ham dømt for mord - alle vidner var døde eller forsvundet.

Anklagen om uagtsomt manddrab var heller ikke mulig, da den forbrydelse havde overskredet den tyske forældelsesfrist.

I Danmark blev en af hans medgerningsmænd, Knud Flemming Helweg-Larsen, henrettet i 1946 på grund af sin rolle i drabet.

Carl Henrik Clemmensen blev fundet død 31. august 1943 på Lundtoftevej i Lyngby nord for København. Han var ramt af otte projektiler fra tre våben.

Redaktøren ansås for at være tyskfjendtlig, og dagen inden drabet havde han angiveligt kaldt en dansk nazist for landsforræder.

Søren Kam var til sin død på Simon Wiesenthal Centers liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden.

- Den omstændighed, at Kam, en nazimorder fuldstændigt uden anger, fortsat beskyttes af Bayerns retsvæsen er en hån mod retfærdigheden, sagde Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center i Politiken i 2013.

Kam blev født 2. november 1921 i København, meldte sig frivilligt til SS i 1940 og kom på officersskole på SS-Junkerskolen i Bad Tölz i Tyskland.

Hans kone, Eleonora Kam, døde blot to uger inden sin mand, 7. marts i år, fremgår det af samme dødsannonce.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip