Dansk udenrigsminister kæmper for ny Thule-aftale

Danmark forhandler med USA om Thulebasen for at sikre job. Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i et samråd i Grønlandsudvalget om Thule-basen.

Samrådet er indkaldt af Enhedslistens Grønlandsordfører, Christian Juhl, og Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit.

- Der foregår forhandlinger mellem kongeriget og USA. Det sker i et fortroligt forhandlingsrum. Jeg har ikke mulighed for at uddybe status for de aktuelle drøftelser, siger Kristian Jensen.

Forhandlingerne drejer sig om at sikre danske og grønlandske arbejdspladser og indtægter til Grønland, forklarer ministeren.

I 2013 blev basens servicekontrakt med US Air Force (USA's luftvåben) ændret. Derved mistede det dansk-grønlandske selskab Greenland Contractors kontrakten med at vedligeholde basen til det amerikanske selskab Exelis.

I 2013 forhandlede Selvstyret, Danmark og US Air Force kontrakten, som siden 50'erne er gået til danske og grønlandske firmaer. I november 2013 foreslog Selvstyrets embedsmænd nyt udbud, så danske og grønlandske selskaber alene bød på opgaven.

Forslaget blev fejet af bordet, fordi statens sagfører, Kammeradvokaten, mente, at Danmark kom i konflikt med EU's krav om fri konkurrence.

- Det har været et helt forfærdeligt forløb med den usikkerhed, det har skabt om arbejdspladser, siger Kristian Jensen.

I juni 2015 annullerede en amerikansk domstol kontrakten, fordi Exelis blev betragtet som et skuffeselskab for det amerikanske selskab Vectrus.

- Fra et dansk og grønlandsk synspunkt var dommen gode nyheder, siger Kristian Jensen om dommen, som er anket til en amerikansk appeldomstol.

Siden har Greenland Contractors fået forlænget sin kontrakt med Thulebasen i et år. US Air Force udbyder kontrakten, som har en værdi på 2,4 milliarder kroner og løber i syv år. Kontraktens indtægter udgør ti procent af Grønlands skatter og afgifter.

- I 2013 fik Grønland cirka 200 millioner kroner i indtægter fra Thule Air Base, siger Aaja Chemnitz Larsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip