Dansk vidne i Kijev: Folk flygter fra gas og kugler

Tirsdagens blodige sammenstød i Kijev mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker er usædvanligt barske - mindst fem personer meldes dræbt.

I centrum af den ukrainske hovedstad flygter folk fra gummikugler og tåregas, fortæller den danske journalist Line Wolf Nielsen, som er Programme Manager ved International Media Support og i øjeblikket på konference i byen.

- Bare på de timer siden vi ankom, har vi mærket, hvordan tingene er eskaleret. Folk er meget urolige og bekymrede for, hvad der nu skal ske, siger Line Wolf Nielsen.

- Vi har hørt skud i området ved hotellet, og der brænder tre bål foran vores hotel. De var der ikke, da vi kom.

- Nogle folk løb, da der var skud, så det er tydeligt, at folk er bange.

Fem personer er bekræftet døde ifølge flere internationale nyhedsbureauer. Andre medier skriver, at dødstallet er oppe på syv. Mange er alvorligt sårede.

Den danske Programme Manager bor på et hotel få hundrede meter fra Uafhængighedspladsen, tæt på barrikaderne.

- Vi sidder inde nu, men vi nåede at mærke tåregassen i øjnene, da vi var ude. Som jeg forstår det, er de værste uroligheder lige nu i et andet område af byen.

De hårde kampe foregår inden for barrikader, men af og til kommer demonstranterne ud fra kampzonen for at holde pauser.

- Pludselig var der flere af dem på den anden side af barrikaderne, der løb ud, hvor vi befandt os. De kommer med hjelme, gasmasker og elefanthuer over hovedet.

- De kommer ud for at tage en puster.

Ukraines indenrigsministerium har tidligere tirsdag truet med, at sikkerhedsstyrkerne vil bryde ind med hård magt, hvis ikke demonstranterne trækker sig inden klokken 17 (dansk tid).

/ritzau/

 

Dagens Gossip