Danske Bank gav blå blok halv million gennem pengeklub

500.000 kroner har Danske Bank brugt på partistøtte ved valget i 2011, uden at bankens navn fremgår af de politiske partiers regnskaber.

For pengene blev ikke indbetalt direkte til partierne, men røg gennem en indsamlingsforening, før de landede på partiernes bankbøger, skriver Berlingske.

Sagen er kun kommet frem, efter at Danske Bank selv har oplyst i en mail til avisen, at banken har indbetalt en halv million kroner. Donationen står ikke i partiernes egne regnskaber fra dengang, hvor alle donationer over 20.000 kroner ellers ifølge loven skal fremgå.

Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv er en indsamlingsforening dannet af flere finansielle virksomheder, men det er hemmeligt, hvem der er medlem, og hvor meget de indbetaler.

Under den seneste valgkamp donerede foreningen 1,6 millioner kroner til politisk arbejde, oplyser formand Jørgen A. Horwitz, der også er direktør i Finansrådet, til avisen.

Det er første gang, at det kan dokumenteres, at en af landets største virksomheder har doneret mere end 20.000 kroner til de politiske partier via indsamlingsforeningen, uden at Danske Banks navn fremgår af partiregnskaberne. Pengene gik til blandt andet Liberal Alliance, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, men ingen af partierne ønsker at oplyse, hvor stor en andel de fik.

Radikale oplyser, at partiet modtog 200.000 kroner fra foreningen i 2011, hvoraf cirka en tredjedel stammer fra Danske Bank.

Meningen med loven er, at alle donorers navne skal fremgå, hvis de giver mere end 20.000 kroner, men lovgivningen bliver sat ud af kraft med konstruktionen, mener Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som har beskæftiget sig med den private partistøtte.

- Det er en smagssag, om man vil betragte det som fifleri, men lovgivers ønske om åbenhed og indsigt bliver ikke efterlevet her, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip