Danske Bank: Tysk svaghed bremser dansk opsving

Den tyske økonomi kører langt fra for fuld damp, og det går ud over den danske eksport, der har været på tilbagetog på de seneste måneder.

Det er en af årsagerne til, at Danske Bank ser sig nødsaget til at skrue ned for forventningerne til væksten i år og næste år.

Det er kun tre uger siden, at banken offentliggjorde sin seneste prognose, men den seneste tids økonomiske nøgletal peger i retning af, at økonomerne var for optimistiske i første omgang.

Dansk økonomi har godt nok vist fremgang fire kvartaler i træk, hvilket er første gang siden finanskrisen, men især en skrøbelig tysk økonomi vil ramme dansk økonomi, da Tyskland er Danmarks største eksportmarked.

Den tyske regering sænkede i sidste uge forventningerne til den tyske vækst i år og næste år.

- Eksportudsigterne er ikke opmuntrende. Særligt tysk økonomi ser mere skrøbelig ud end længe, og det får uundgåeligt effekt på dansk økonomi. Vi regner derfor kun med en meget beskeden eksportvækst over de kommende år, lyder vurderingen fra Danske Bank.

Banken venter nu en vækst i den danske økonomi på 0,7 procent i år stigende til 1,3 procent næste år. Tidligere ventede banken en vækst på 0,8 procent i år og 1,8 procent i 2015. Det er dermed især vækstudsigterne for næste år, der har fået et markant hak i tuden.

Den beskedne økonomiske fremgang vil ifølge Danske Bank især være drevet af privatforbruget, hvilket skal ses i lyset af, at indkomsterne vil stige en anelse, mens de i øjeblikket rekordlave renter gavner boligmarkedet.

Selvom den danske økonomi derfor fortsat vil være i dvale, er der alligevel en forventning om, at flere danskere kan træde ud af arbejdsløshedskøen og ind på arbejdsmarkedet.

I den sidste halvdel af 2014 forventer Danske Bank således, at omkring 10.000 flere personer er kommet eller kommer i arbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip