Danske banker klarer sig gennem europæisk helbredstest

De største danske banker klarede sig solidt igennem den helbredsundersøgelse, som en række af de største europæiske banker er gået igennem.

I Danmark har Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank klaret helbredstesten, mens Nordea, som blev testet af de svenske myndigheder, også bestod, oplyser bankerne i meddelelser til fondsbørsen.

- Danske Bank kommer meget solidt ud af stresstesten og har selv i det stressede scenarie mere end dobbelt så meget kapital som det, myndighederne kræver, siger økonomidirektøren i Danske Bank, Henrik Ramlau-Hansen, i meddelelsen til fondsbørsen.

- Danske Bank står dermed stærkt rustet til fortsat at understøtte vores kunder, tilføjer han.

Retningslinjerne for helbredstesten af bankerne udstikkes af Den Europæiske Centralbank ECB og Det Europæiske Banktilsyn EBA og udføres blandt andet i samarbejde med de nationale finanstilsyn.

- Den omfattende vurdering af de europæiske kreditinstitutters aktiver og den efterfølgende stresstest er et væsentligt bidrag til at skabe større gennemsigtighed omkring den europæiske banksektor, siger Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, i en pressemeddelelse.

- For Danmark viser resultaterne, at de største danske institutter er robuste over for en negativ økonomisk udvikling, også efter de nedskrivninger, vurderingen af aktiver har givet anledning til, konstaterer han.

130 banker fra eurozonen er blevet testet, så der er ryddet op i sektoren, inden den europæiske bankunion træder i kraft i starten af november.

Samtidig gennemføres den samme test af de største banker i samtlige EU-lande, der ikke er med i euroen, og dermed altså også i Danmark, selvom regeringen endnu ikke har taget stilling til, om Danmark skal deltage i den europæiske bankunion.

Mens de danske banker klarer sig igennem stresstesten, er 25 af de testede banker fra eurozonen dumpet i testen, fordi de mangler 25 milliarder euro i likviditet, oplyser ECB.

12 af bankerne har dog allerede gjort deres for at styrke deres likviditet med i alt 15 milliarder euro, mens de andre banker nu får seks til ni måneder til at rette op.

/ritzau/

 

Dagens Gossip