Danske børn og unge begår mindre kriminalitet

Mistanker og sigtelser mod 10-17-årige næsten er halveret fra 2006 til 2013.

Samtidig er den registrerede kriminalitet begået af de unge danskere faldet med seks procent.

Det viser den seneste rapport fra Justitsministeriets forskningskontor. Dermed bekræfter den tendensen de senere år - den yngre del af befolkningen begår mindre og mindre kriminalitet.

Det glæder justitsminister Karen Hækkerup.

- Det er rigtig godt at se, at ungdomskriminaliteten fortsætter med at falde. Det tyder på, at de unges livsstil har ændret sig, så de er mindre tilbøjelige til at begå kriminalitet, siger hun i en pressemeddelelse.

Samtidig slår hun dog fast, at hverken politibetjentene eller politikerne blot kan læne sig tilbage nu og nyde tallene.

- Vi skal sørge for, at tendensen fortsætter nedad. En tidlig forebyggende indsats er helt afgørende for at hindre, at de unge trækkes ind i den kriminelle fødekæde.

- De unge skal mærke med det samme, at asocial adfærd har konsekvenser, og vi skal vise dem en anden vej, siger Karen Hækkerup.

Det er syvende år i træk, at kriminaliteten falder, og særligt de helt unge på 10 til 14 år trækker tallet ned. I denne aldersgruppe er faldet i sager på mere end 60 procent.

Også de unge drenge har i stor stil holdt sig på den rigtige side af lovgivningen. Det betyder, at kriminalitets-skellet mellem drenge og piger også bliver mindre.

Ifølge rapporten er en af forklaringerne på det dalende kriminalitetsniveau, at der er sket et fald i andelen af unge, som drikker sig fulde og eksperimenterer med stoffer.

Karen Hækkerup peger på, at den fortsatte kamp mod ungdomskriminalitet blandt andet skal ske ved hjælp af de 30 millioner kroner, som regeringen og satspuljepartierne har afsat til en målrettet indsats over for unge med asocial adfærd.

Derudover skal bandepakken fra efteråret sikre en forebyggende indsats, så de unge ikke bliver rekrutteret til rocker- og bandegrupper.

I alt er antallet af mistanker og sigtelser mod de 10-17-årige faldet fra 25.317 sager i 2006 til 13.221 sager i 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip