Danske F-16-fly bliver gjort klar til bombetogter i Irak

Selvom syv danske F-16-fly forlod Danmark for over en uge siden for at drage på mission i Irak, har de endnu ikke været i kamp, da der er en række lang række praktiske forhold, der har skullet falde på plads.

Sådan lyder meldingen fra Flyverstaben otte dage efter, at de danske F-16-fly landede i Kuwait City, hvor Danmark har base under den 12 måneder lange mission mod Islamisk Stats fremmarch i det nordlige Irak.

- Når man flytter syv fly og 140 mand, som skal kunne operere fuldstændig efter bogen et helt andet sted, så er der en række praktiske ting, aftaler og formalia, der skal falde på plads, siger Kathrine Vase, der er presserådgiver i Flyverstaben.

- De kom ned til en stort set tom base i Kuwait, hvor der så skulle sættes op til, at man kan operere derfra. Det er mere komplekst end som så at flytte en miniflyvestation til den anden ende af verden, siger Kathrine Vase.

Den seneste melding fra Kuwait er, at der fortsat er et par enkelte ting, som skal falde på plads, men at en dansk mission er kommet "tættere på".

Det er knap to uger siden, at et stort flertal i Folketinget vedtog, at Danmark skal deltage i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat sammen med USA og de øvrige lande i den internationale koalition.

De danske kampfly skal operere i luftrummet over Irak og bombe IS-stillinger i landet.

Derudover skal danske soldater fungere som rådgivere for irakiske kurdere. I første omgang har Danmark forpligtet sig til at deltage i missionen i 12 måneder.

De danske F-16-fly skal dog ikke bombe i Syrien, hvor Islamisk Stat på det seneste også har vundet frem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip