Danske F-16-fly er landet i Kuwait

De syv danske F-16-fly, der skal deltage i den amerikansk-ledede indsats mod Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak, er søndag landet i Kuwait, hvor de skal have deres base under den 12 måneder lange indsats, oplyser Forsvarsministeriet.

Kampflyene tog af sted fra Flyvestation Skrydstrup torsdag morgen og ankom til Kuwait søndag eftermiddag. Undervejs har flyene haft to planlagt stop for at tanke.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er glad for, at flyene endelig er ved basen.

- I de kommende dage vil vores udsendte indgå i et tæt forberedende samarbejde med vores koalitionspartnere, og herefter vil de danske fly være klar til missioner i Irak for at støtte irakerens kamp mod terrororganisationen Isil (som IS også kaldes, red.), siger han i en pressemeddelelse.

De syv danske F-16-fly skal indgå i kampen mod Islamisk Stat sammen med USA og de øvrige lande i den internationale koalition. Med flyene følger et mandskab på omkring 140 personer.

En del af mandskabet ankom allerede til Kuwait søndag morgen.

Torsdag vedtog et flertal i Folketinget at sende de syv kampfly til det nordlige Irak, men ikke til Syrien, hvor islamisterne i IS også er aktiv.

Kun Enhedslisten og Uffe Elbæk fra Alternativet stemte imod.

De danske kampfly skal operere i det irakiske luftrum og bombe IS-stillinger i landet. Derudover skal de danske soldater til Irak for at rådgive irakiske kurdere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip