Danske F16-fly er indsat i Estland

Fire danske F16-fly landede onsdag i Estland, hvor de som de første Nato-fly skal være udstationeret i den tidligere sovjetrepublik på grænsen til Rusland.

Flyene og et mandskab på i alt 60 mand ankom til luftbasen Amari i den vestlig del af den baltiske stat på et tidspunkt, hvor Nato styrker alliancens tilstedeværelse i regionen på grund af krisen omkring Ukraine.

- Jeres ankomst til Estland og åbningen af luftbasen Amari for regulære Nato-flyvninger øger sikkerheden i vores region, siger Estlands premierminister, Taavi Roivas, der talte til danskerne ved en velkomstceremoni.

- Men arbejdet med at sikre Estland og Europa er langt fra færdigt. Vi arbejder på at gøre vore NATO-allieredes tilstedeværelse her permanent, tilføjer han.

Den eneste NATO-base i Baltikum hidtil har været en luftbase i Siauliai i det nordlige Litauen, siger talsmanden for Estlands forsvar, Roland Murof.

Over 150 amerikanske soldater kom til Estland mandag. De er en del af en styrke på ialt 600 mand, som Washington har sendt til Polen og Baltikum.

Briterne har også sendt fire Typhoon kampfly til Litauen, mens Polen har sendt fire MiG 29. Frankrig har sendt fire Rafale kampfly til Polen.

De danske kampfly skal patruljere over baltisk luftrum med base i Estland.

Kampflyene er et såkaldt afvisningsberedskab, som forskellige Nato-lande har bidraget til siden 2004, da Estland, Letland og Litauen ikke selv råder over egnede fly.

De baltiske lande har givet udtryk for, at de føler sig truet af Ruslands aggression over for Ukraine.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip