Danske familier kan se frem til mere forbrug

Der bliver lidt mere at rutte med i år i forhold til 2014. En helt almindelig familie kommer til at få omkring 400 kroner mere til rådighed i år end sidste år. Det er både billigere benzin og skattelettelser, der luner i tegnebogen.

- Benzinen er blevet godt to kroner billigere pr. liter siden august, og det betyder, at der er over 200 kroner mere tilovers hver måned, når bilen er tanket, siger Danske Banks privatøkonom Las Olsen om sine beregninger.

- Det er stærkt medvirkende til, at familien har flere penge til sig selv her i 2015, end den havde sidste år. Faldet i benzinprisen dæmper en inflation, der i forvejen var meget lav og klart lavere end lønvæksten, siger han.

Samtidig ligger der en skattelettelse på 150 kroner om måneden og venter, fordi hver af de voksne i Danske Banks modelfamilien nu kan få fradrag for 6000 kroner i stedet for 3000 kroner af deres årlige fagforeningskontingent.

- Men faldet i olieprisen giver også familien mere overskud ad en anden kanal. Det er nemlig med til at presse renten nedad, hvilket blandt andet har givet mulighed for historisk billigere fastforrentede boliglån, siger Las Olsen.

Og som det ser ud nu, vil 2016 også betyde, at der bliver lidt flere penge til rådighed for familien Danmark, der består af to forældre og to børn, der bor i et parcelhus i provinsen.

Begge de voksne har fuldtidsarbejde, mens det ene barn går i skole og fritidsordning, og det andet er tre år og går i børnehave.

- Vi regner med, at der kommer lidt mere gang i prisstigningerne igen, og da der heller ikke er varslet nye skattelettelser, tegner det til, at 2016 vil byde på en noget mindre fremgang i realindkomsten, end vi ser i år, siger Las Olsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip