Danske firmaer får hjælp til at sikre sig mod trusler

Danske virksomheder i Mellemøsten har i adskillige år været dybt opmærksomme på den trussel, der kan være mod dem fra militante grupper. Det ændrer Danmarks deltagelse i koalitionen i krigen mod jihadisterne i Islamisk Stat ikke på.

Det siger Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef og underdirektør i Dansk Industri, DI.

- Verden har ændret sig de seneste 10 år. Det er blandt andet karikaturtegningerne (af profeten Muhammed, red.) og genoptrykningen af dem i henholdsvis 2006 og 2008, der har været med til at give et øget fokus på danskere i udlandet, siger Peter Thagesen til Ritzau.

- Den danske udenrigspolitik, hvor vi har tropper i både Irak og Afghanistan, betyder, at der er visse højrisikomarkeder, hvor man skal tage sig mere i agt som dansker i dag end for 10 år siden, siger Peter Thagesen.

Dansk Industri har i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) blandt andet udarbejdet flere pjecer til danske virksomheder om, hvordan de skal agere i højrisikoområder i udlandet.

- Det har vi haft i erkendelse af, at sikkerhedsbilledet på visse eksportmarkeder har ændret sig, siger DI's underdirektør om samarbejdet med PET.

De virksomheder, som DI er i kontakt med, er professionelle i deres håndtering af sikkerheden.

- Generelt vil jeg sige, at alle de virksomheder, vi taler med, håndterer det meget professionelt. Men det er noget, man skal have fokus på, siger Peter Thagesen.

Mejerigiganten Arla er blandt de virksomheder, der har været aktiv i Saudi-Arabien i mange år. En dansk Arla-ansat blev fredag såret ved et skudattentat, da han var på vej hjem fra arbejde i bil.

- Vi har høje sikkerhedsforanstaltninger, men efter episoden fredag har vi skærpet sikkerheden endnu mere i Saudi-Arabien. Vi er også i tæt kontakt med ansatte i de omkringliggende lande, der skal føle sig trygge, siger Arlas pressechef Theis Brøgger.

Ved attentatet blev danskeren ramt af tre skud: Et i skulderen, et i armen og et i siden. Han er blevet opereret på et hospital i Riyadh for at få fjernet den kugle, der ramte ham i siden. Ifølge Theis Brøgger er danskeren i klar bedring efter operationen.

Motivet til skudattentatet er endnu ukendt. Både Arla og Udenrigsministeriet er i tæt kontakt med de saudiske myndigheder om sagen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip