Danske fly har smidt 39 bomber i Irak på tre uger

39 bomber på 41 missioner.

Det er det foreløbige bidrag fra de danske F-16-fly, der er udsendt i Irak i kampen mod Islamisk Stat (IS) i området, oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

Siden den forrige opdatering på den militære mission i Irak har Danmarks F-16-fly fløjet 14 missioner i det centrale og nordlige Irak.

- Missionerne, som de danske fly har deltaget i, har været offensive. Det har i den forgangne periode udelukkende drejet sig om Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden. Luftstøtten kan bestå af flere forskellige opgaver, afhængig af hvad der er behov for, skriver Forsvaret og uddyber:

- I den seneste periode har de danske fly derfor udført en del opgaver inden for det, der kaldes NTISR (Non Traditional Intelligence and Surveillance Reconnaisance). Her overvåger flyene for eksempel bygninger, personer eller køretøjer med det formål at bidrage til koalitionens samlede efterretningsbillede. Ligeledes overvåges også kamphandlinger, hvor flyene så samtidig er klar til at støtte med bomber, hvis det er nødvendigt.

I løbet af de seneste 14 missioner har de danske fly kastet to bomber "mod fjendtlige styrker og køretøjer".

Dermed har det danske bidrag i alt fløjet 41 missioner og anvendt 39 bomber siden første mission 16. oktober i år.

Danmark stiller med syv F-16-fly og 140 mand i missionen. Under selve operationen i Irak har de danske fly hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af det uroplagede Irak.

De syv danske F-16-fly, som er af typen Fighting Falcon, landede i Kuwait City 5. oktober, hvorefter der gik knap to uger, før flyene første gang var i luften, da der blandt andet skulle styr på en række praktiske formaliteter.

Det var et bredt flertal i Folketinget, som 2. oktober besluttede, at Danmark skal være med til at bekæmpe Islamisk Stat.

Islamisk Stat er også til stede i Syrien, men her skal de danske F-16-fly ikke i aktion, da Danmark ikke har sagt ja til at gå ind i det borgerkrigshærgede land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip