Danske havne rider på en grøn bølge

Bølgerne går højt, og der flyver containere over kajen i de danske havne, hvor al snak om krise er aflyst hos både havnene selv og de virksomheder, der ligger i havnene. Det viser tal fra Danmarks Statistik og brancheorganisationen Danske Havne.

- Ser vi på udviklingen over de seneste fem år, er godsomsætningen steget med seks procent fra 87 millioner ton i 2010 til 92 millioner ton i 2015, fortæller direktør i Danske Havne, Gitte Lillelund Bech.

Hun peger på særlig én grund til, at der er liv i havnene.

- Det er værd at bemærke, at skiftet i energisektoren kan ses direkte på gods over kaj, siger hun med henvisning til omstillingen til såkaldte grønne energikilder.

Efter at Folketinget besluttede at udfase kul, er kraftværker rundt om i Danmark begyndt at omstille sig fra kul til forskellige former for biomasse. De nye energikilder produceres ikke i Danmark, men skal hentes hjem via skib til de danske havne

Også de virksomheder, der ligger i og omkring havnene, kan mærke de gode tider, fortæller brancheforeningen Danske Havnevirksomheder under Dansk Industri.

- Jeg hører på vandrørene fra branchen, at man begynder virkelige at kunne mærke det. Jeg hører månedstal, der overstiger tilsvarende måned sidste år med tocifrede procentpoint, fortæller sekretariatschef i Danske Havnevirksomheder, Jakob Svane.

Ud over energiomstillingen peger Jakob Svane på, at opstilling og vedligeholdelse af vindmøller og anden offshore-aktivitet skaber travlhed i nogle havne.

Tallene viser også, at der er en svag stigning i passagertrafikken i de danske havne. Det er internationale passagerer, der står for stigningen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip