Danske jægerpiloter kaster bomber mod Islamisk Stat

De danske fly i Irak har fløjet 12 missioner og kastet to bomber siden sidste tirsdag.

Det oplyser Forsvaret i sin ugentlige "mission update".

F-16-flyene er en del af den indsats, som kæmper mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. Kampene har været i gang siden oktober 2014.

Missionerne, som de danske fly har deltaget i den sidste uge, har primært været i provinserne Ninawa, Salah al Din og Al Anbar.

Siden første mission 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 452 missioner og anvendt 397 bomber.

Den 30. august var danske fly involveret i et luftangreb i området omkring byen Erbil, og under angrebet kom de danske piloter i tvivl om, hvorvidt de kunne have ramt og dræbt civile

Den internationale koalition under det amerikanske Central Command har igangsat en undersøgelse af angrebet.

Det danske F-16-bidrag til "Operation Inherent Resolve" består af syv fly, hvoraf tre af dem er i logistisk reserve, og op mod 140 mand. Lige nu er omkring 90 mand udsendt.

Flyene blev udsendt i oktober sidste år og har siden haft langt mere travlt end ventet. Og det er - efter kritik af arbejdsforholdene fra kampflyenes mekanikere - besluttet, at flyene skal hentes hjem fra missionen den 1. oktober.

Ud over F-16-flyene bidrager Danmark lige nu også med 120 mand fra hæren, der skal vejlede og uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker i blandt andet skydning, førstehjælp, føring og stabsarbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip