Danske jagerfly på første mission mod Islamisk Stat

To danske F-16-fly har for første gang været på vingerne i kampen mod Islamisk Stat. Det er sket i de tidlige morgentimer, bekræfter forsvarsminister Nicolai Wammen (S) overfor Ritzau.

Nicolai Wammen (S) forklarer, at flyene deltog som støtte for de irakiske styrker på landjorden, der bekæmper jihadisterne. Men at det ikke blev nødvendigt at kaste bomber på togtet.

- Flyene deltog i en operation over Irak i tæt samarbejde med koalitionspartnere. De har været på en såkaldt offensiv mission, hvor de støttede irakiske tropper på landjorden.

- Havde koalitionen skønnet, at der havde været brug for at kaste bomber mod terrororganisationen Isil (også kendt som Islamisk Stat, IS, red.), var flyene også parate til det, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

Ministeren vil ikke ind på, hvem der konkret har kommandoen over missionen eller præcis over hvilke dele af Irak, de danske F-16-fly var på mission.

- Jeg vil kun sige, at missionen har fundet sted, og at det var over Irak, siger han. Men under missionen har flyene indhentet efterretninger.

- På missionen har flyene indhentet efterretninger, som gør, at man har fået oplysninger, der kan bruges af koalitionen fremadrettet, siger Nicolai Wammen.

Ministeren oplyser, at flyene landede på Ahmed Al Jaber basen i Kuwait klokken 9:30 dansk tid efter veludført mission.

Spørgsmål: F-16-flyene landede i Kuwait den 5. oktober og har først gennemført det første togt nu. Flere politikere fra den borgerlige fløj kritiserer i Berlingske, at det har taget så lang tid?

- Det er en stor kompliceret mission at sende syv F-16-fly og 140 mand ned på en base i Kuwait. Samtidig har der været helligdage i området. Forsvarets dygtige mænd og kvinder har arbejdet i døgndrift på at få tingene klar.

- Der er grund til at kvittere for et flot arbejde fra forsvaret og lægge det politiske fnidder på hylden og bruge kræfterne på at bakke op om soldaterne, der er udsendt i en vigtig, men ikke ufarlig mission, svarer Nicolai Wammen.

De danske fly indgår nu sammen med de andre fly i koalitionen og kan lette fra basen med kort varsel.

- De kan være på vingerne også i de kommende dage. Det kommer an på, hvilke opgaver der skal løses. Men de er klar til at gå i aktion med kort varsel, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip