Danske kampfly bomber for første gang Islamisk Stat i Syrien

Skrevet af admin

05/08/2016

Dagens topnyheder

Danmarks fire operative F-16-kampfly har for første gang kastet bomber i Syrien, hvor de danske piloter i den forgangne uge har ramt mål tilhørende Islamisk Stat i den nordlige provins Raqqa.

De danske kampfly, der siden 17. juni har været udstationeret på Incirlik-basen i det sydlige Tyrkiet, har tidligere fløjet overvågnings- og efterretningsmissioner over Syrien.

Men ifølge chefen for Forsvarets internationale luftmilitære operationer, Jan Dam, er det første gang, at Danmark har angrebet i Syrien.

- Vi kan bekræfte, at de danske kampfly for første gang har angrebet mål på syrisk territorium, siger Jan Dam i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Forsvaret vil ikke oplyse detaljer om bombardementerne i Syrien, men ifølge Jan Dam har de danske bomber gjort ondt på Islamisk Stat.

- Den forgangne uges nedkæmpelse af mål i Syrien har været en vigtig gevinst for den internationale koalitions kamp mod ISIL (Islamisk Stat red.), da man blandt andet har angrebet kommando- og kontrolfaciliteter, siger han.

Det danske angreb i Syrien er ifølge Forsvaret sket sammen med "andre koalitionslande".

Ud over angrebet i Syrien har de danske fly løbende kastet bomber over de irakiske provinser Al Anbar, Ninawa, Dahuk, Erbil og Salah Ad Din.

I alt har de danske fly siden 17. juni kastet 93 bomber på 67 missioner.

Forud for udsendelsen af de danske kampfly har forsvarsminister Peter Christensen (V) erkendt, at risikoen for civile tab vil være større i Syrien end ved de tidligere danske bombetogter over Irak.

Ifølge Forsvaret er der efter angrebet i Syrien dog "ingen indikationer på, at de danske F-16 missioner i Operation Inherent Resolve skulle være skyld i utilsigtede civile tab."

De danske kampfly skal efter planen være udsendt i samlet seks måneder som del af den amerikanskledede koalition.

/ritzau/