Danske kvinder må vente længe på donorlivmoder

Danske kvinder, skal ikke regne med, at en livmodertransplantation kan udføres i Danmark de første mange år.

Det siger klinikchef Lene Lundvall, Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet.

- Lige her og nu er det ikke noget, vi overvejer i Danmark. Det er en meget kompliceret affære. Svenskerne har arbejdet med det i mange, mange år. Men jeg vil ikke udelukke, at sådan en transplantation på langt sigt bliver en mulighed i Danmark, siger hun.

Som den første i verden har en 36-årig svensk kvinde født et barn efter at have fået en livmodertransplantation. Det lille verdensvidunder er født ved kejsersnit i begyndelsen af september, oplyser Göteborg Universitet.

LÆS OGSÅ: Kvinde føder for første gang med transplanteret livmoder

Livmoderen er doneret af en 61-årig kvinde, som er i nær familie med den 36-årige.

Kvindens egne befrugtede æg blev lagt op i den transplanterede livmoder, og i foråret konstaterede lægerne, at hun var blevet gravid allerede i første forsøg.

Familien, som indtil videre har valgt at være anonym, fortæller til den britiske avis The Telegraph, at det har været en hård rejse:

- Men nu har vi et fantastisk barn. Han er vældig sød og skriger ikke engang. Han er ikke anderledes end andre børn, men han har en god historie at fortælle. En dag kan han læse i aviserne om, hvordan han er blevet til og vide, at han er den første i verden, der er født på den måde.

Ni kvinder har været med i det svenske forskningsprojektet. I to tilfælde blev livmoderen afstødt efter komplikationer. For de seks øvrige kvinder fortsætter graviditetsforsøgene.

- Alle har det godt. Nogle af dem er gravide. Men jeg vil ikke på nuværende tidspunkt sige hvor mange, siger professor Mats Brännstrøm, der leder forskningsprojektet ved Göteborg Universitet og er overlæge på Sahlgrenska Universitetshospital.

/ritzau/

 

Dagens Gossip