Danske lufthavne har ebola-beredskab klar

Hvis et fly med en formodet ebola-patient lander i Danmark, har de fleste danske lufthavne et beredskab klar.

I praksis vil fly med kurs mod de mindre danske lufthavne dog flyve til Københavns Lufthavn eller Billund Lufthavn, hvis der opstår mistanke om ebola, da de to lufthavne har det bedste beredskab.

Det oplyser Trafikstyrelsen, der i midten af august holdt et dialogmøde med repræsentanter fra de større danske lufthavne, hvor styrelsen bad lufthavnene tage hjem og revurdere deres beredskabsplaner.

Efterfølgende har alle lufthavnene meldt tilbage, at de er i stand til at modtage ebola-patienter.

- Så alle lufthavne kan i princippet modtage patienter, men i praksis vil det være Københavns Lufthavn og Billund, som man skal flyve til, siger Mads Gundelund Gerlach, der er kommunikationsmedarbejder i Trafikstyrelsen.

- Men det er vigtigt at sige, at lufthavnene helt generelt har et beredskab klar, hvis der kommer et fly, hvor der kan være smittefare, og det gælder ikke kun ebola-patienter, siger Mads Gundelund Gerlach.

Alle lufthavnene har et område, som fly, hvor der kan være en smittet person, kan rulle ud på, indtil der kommer en læge, der er udpeget af Sundhedsstyrelsen, som så overtager derfra.

- Hvis der er et fly på vej med en person, som kan være smittet, vil vi typisk få en meddelelse fra flyet, hvorefter vi vil ringe 112, og så vil vi sørge for, at personen bliver afhentet ude ved flyet og slet ikke kommer ind i terminalen, siger Kjeld Zacho Jørgensen, der er direktør i Billund Lufthavn.

Han fortæller, at lufthavnen bruger det samme beredskab, hvis en person for eksempel får hjertestop om bord på et fly.

Billund Lufthavn har desuden et rum, som en smittemistænkt person kan isoleres i, men det kommer under normale omstændigheder ikke i brug, da sundhedspersonalet typisk vil være nået frem, inden flyet lander i lufthavnen.

Ud over Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn kan lufthavnene i Rønne, Roskilde, Odense, Esbjerg, Sønderborg, Karup, Aarhus og Aalborg modtage ebola-patienter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip