Danske organisationer er skuffede over COP19

Skrevet af admin

24/11/2013

Dagens topnyheder

Den aftale, som blev indgået til klimakonferencen COP19 i Warszawa, kan kun med meget god vilje kaldes et brugbart resultat.

Sådan skriver Dansk Industri (DI) i en meddelelse, og flere andre danske organisationer og selskaber er ligeså kritiske over for aftalen.

- Der er behov for store fremskridt de næste to år, hvis forhandlingerne for alvor skal være en troværdig vej frem. De store slagsmål mellem udviklede lande og udviklingslandene har reelt ikke flyttet sig meget, siger Troels Ranis, energi- og klimapolitisk chef i DI.

Lørdag vedtog de delegerede en ændret tekst, hvor ordet "forpligtigelser" for et vist niveau for udledning af drivhusgasser blev ændret til "bidrag".

- Resultatet af klimatopmødet i Polen er helt utilstrækkeligt, siger Troels Dam Christensen fra 92-gruppen af danske miljø- og udviklingsorganisationer.

- I stedet for den nødvendige øgede indsats har vi set et faldende ambitionsniveau - ikke mindst fra de rige lande, siger han.

Han mener, at verdens ledere burde være kommet frem til et langt bedre resultat set i lyset af den ødelæggende tyfon i Filippinerne og andre skræmmende eksempler på klimaforandringer.

COP19-forhandlingerne begyndte 11. november, og siden har industri- og udviklingslandene deltaget i hårde forhandlinger i den polske hovedstad.

Til klimatopmødet i København i 2009 lovede de rige lande, at de fra 2020 hvert år vil yde 100 milliarder dollar (550 milliarder kroner) i klimafinanciering til de fattigste lande.

Mange ulande havde forventet, at der på mødet skulle aftales mål for støtten frem til 2020. Men sådan en aftale har de rige lande været helt afvisende over for at indgå, skriver 92 gruppen i en meddelelse.

- Hvis de fattige lande skal øge deres klimaindsats de kommende år, er det nødvendigt, at de ved hvilken støtte, de kan forvente, og det er der ikke nok klarhed over i den indgåede aftale, siger Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp.

- De rige lande har simpelthen ikke leveret det, de skulle, siger han.

Forhandlingerne er gået et skridt frem og to tilbage, mener Dansk Energi.

Kina og Indien har ikke spillet konstruktivt med. Vi må håbe for klodens klima, at det ændrer sig i løbet af de næste to år frem mod den afgørende klimakonference i Paris, siger Charlotte Søndergren, afdelingschef i Dansk Energi.

Der er klimatopmøde i Paris i 2015.

/ritzau/