Danske politikere er bekymret for Sveriges flygtningestrøm

En stor tilgang af flygtninge i Sverige får nu flere danske politikere til at advare imod, at tilstrømningen kan få konsekvenser for Danmark.

Det skriver Berlingske.

Blandt andet siger justitsminister Karen Hækkerup (S), at hun er klar til at reagere på mulig "velfærdsturisme", mens flere borgerlige partier råber vagt i gevær. Det sker, netop som den svenske valgkamp går ind i sin sidste uge.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, opfordrer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at tage emnet op med sin svenske modpart.

- De mange syrere, som kommer til Sverige som flygtninge, bliver svenske statsborgere i løbet af nogle få år. Og med de aftaler, vi har inden for Norden, er der intet til hinder for, at de kan flytte med det samme og bosætte sig i Danmark, som de vil – uden at få dansk opholdstilladelse – og de kan få kontantydelser fra dag ét. Det er en stor fare, siger han til Berlingske.

Et bredt politisk flertal i Sverige har besluttet at tage imod mange flere flygtninge end de øvrige lande i Norden, og i løbet af de næste fire år regner svenskerne med at modtage op mod 340.000 asylansøgere. Størstedelen af dem vil være syriske flygtninge, som ifølge svenske regler er sikret opholdstilladelse.

Både Venstre og Liberal Alliance udtrykker bekymring for udviklingen, mens justitsministeren melder sig klar til at tage fat i svenskerne, hvis flygtningene skulle skabe problemer for Danmark.

- Det er ikke sådan, at kasserne bare står vidt åbne for svenskere, der kommer til Danmark, og skulle det vise sig, at der bliver en slags velfærdsturisme, så må vi selvfølgelig snakke med svenskerne om det og finde en løsning. Vi drøfter i forvejen problemerne med mange flygtninge både i nordisk regi og i EU, siger Karen Hækkerup til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip