Danske priser har suveræn EU-rekord

Danskerne er suverænt det folk i EU, der må gribe dybest i lommerne, stort set ligegyldigt hvilken vare de lægger i indkøbskurven.

En omfattende sammenligning af priser på 2400 forbrugsvarer i samtlige EU-lande viser, at danske priser i gennemsnit ligger på 140 procent af EU-gennemsnittet. Prissammenligningen er lavet af EU's statistiske kontor, Eurostat.

Også når man ser på de enkelte kategorier af varer, er de danske priser alle steder helt i top.

Eneste undtagelser er tøj, hvor de danske priser bliver overgået af de svenske, og alkohol og tobak, hvor det danske prisniveau på 124 procent af gennemsnittet bliver trumfet af priserne i Irland, Finland og Storbritannien.

Eurostat bemærker, at de store udsving i priserne for eksempel på alkohol og tobak i høj grad skyldes de meget forskellige afgiftsniveauer i landene.

Ikke overraskende stikker de danske bilpriser i særklasse af fra normen og er helt oppe på 155 procent af gennemsnittet. Der er langt ned til det næstdyreste land, Holland, hvor tallet er 117 procent.

Det er også halvanden gang dyrere end snittet at gå på restaurant eller bo på hotel i Danmark.

Helt i den anden ende af skalaen ligger Bulgarien, der har et generelt prisniveau på lidt under det halve af EU-gennemsnittet.

Hvis man ser lidt uden for EU er der stadig et par lande i Europa, der slår Danmark på priserne. Både Norge og Schweiz har et prisniveau, der ligger endnu højere end det danske.

Det allerstørste hop er til prisen på alkohol og tobak i Norge, som med indeks 259 ligger mere end to en halv gang højere end EU-gennemsnittet. Tørstige og smøgtrængende nordmænd kan med fordel tage til Makedonien, hvor man får de samme varer for bare 38 procent af normen i EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip