Danske rovdyr er fyldt med dødelig rottegift

Gift er den mest udbredte metode til at komme af med uønskede rotter og mus, men giften slår ikke kun skadedyrene ihjel.

En meget stor del af de mindre danske rovdyr, som lever af gnavere, er inficeret med dødelig rottegift - nogle af dem i doser, som er livstruende for dem.

Det viser en ny rapport, som Miljøstyrelsen udgiver fredag.

Ifølge rapporten skyldes den voldsomme forgiftning af rovdyrene et øget forbrug af rottegift - de såkaldte antikoagulante rodenticider - der bruges til både privat og kommunal skadedyrsbekæmpelse samt i land- og skovbrug.

Forskerne har især undersøgt giftindholdet hos ilder og husmår, og resultatet er nedslående.

95 procent af de undersøgte ildere og 98 procent af husmårene havde rottegift i sig.

Siden 2012 har det været forbudt at bruge rottegift i naturen.

- Desværre har det ikke virket. Vi har ikke kunnet se noget særligt fald i forekomsten af gift i dyrene siden forbuddet, siger seniorrådgiver Morten Elmeros fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Derfor kan rapporten konkludere, at det er brugen af gift lagt ved huse, der er årsagen til, at rovdyrene bliver forgiftet. Mus er en vigtig fødekilde for de fleste rovdyr og er den primære årsag til, at de bliver forgiftet.

Dyrene dør ikke nødvendigvis at æde en enkelt forgiftet mus eller rotte, men risikoen for toksiske effekter stiger over tid jo flere, de spiser.

Rapporten konkluderer samtidig, at de rovdyr, som har giften i sig, må leve med et stresset immunforsvar og risiko for blødninger i muskulaturen og tarmene.

- Man må i større grad satse på at forebygge rotter ved at bruge fælder ved bygninger frem for rottegift. Det er nødvendigt at holde styr på rotter på en måde, som ikke går ud over rovdyrene og - fuglene, siger Morten Elmeros.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip