Danske soldater anklages i film for fangemishandling

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal nu undersøge, om danske soldater aktivt deltog i ydmygende mishandlinger af irakiske fanger under Operation Green Desert under Irak-krigen i 2004. Det siger Nikolaj Villumsen, der er medlem af forsvarsudvalget for Enhedslisten.

Villumsen vil indkalde ministeren i samråd, efter han har set dokumentarfilmen "A Civilized Country". Ifølge avisen Arbejderen fortæller to tidligere irakiske fanger fra den omstridte Operation Green Desert i filmen, at danske soldater deltog aktivt i ydmygende behandling af de irakiske fange.

- Jeg vil indkalde forsvarsministeren i samråd. Han har indtil nu prøvet at undgå, at denne sag kom for retten ved blandt andet at kræve forældelse. Det har været dybt utilfredsstillende, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

- Og derfor håber jeg, nu da sagen får en endnu mere alvorlig karakter, at han vil tage den seriøst, siger han.

Ifølge Arbejderen bakken irakernes oplysninger op af udsagn fra flere andre tidligere fanger på operationen.

Nikolaj Villumsen siger, at Danmark har en pligt som demokratisk retssamfund at undersøge sådanne sager til bunds.

- Det håber jeg selvfølgelig, at forsvarsministeren vil leve op til, og derfor indkalder jeg ham til samråd. Desværre har han indtil nu afvist at gøre noget ved sagen. Men det her er jo nogle meget, meget alvorlige anklager, som ikke skal stå uprøvet hen, siger han.

Så sent som 24. oktober blev 23 irakeres erstatningssag mod den danske stat er endegyldigt standset. Det skete, da Højesteret godkendte, at Østre Landsret i december 2013 besluttede at afvise retssagen.

Irakerne havde rejst krav om erstatning, fordi de i 2004 blev tilbageholdt nær Basra i forbindelse med operation Green Desert . Danske soldater overlod dem til lokale myndigheder, hvor de angiveligt blev udsat for tortur.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip