Danske specialstyrker skal beskytte færøske hvalfangere

Danske specialstyrker fra politiet og søværnet er sendt til Færøerne sommeren over for at sikre, at færingerne kan gennemføre deres traditionelle grindedrab.

Organisationen Sea Shepherd har nemlig sat gang i den mest massive kampagne nogensinde - Operation Grindstop 2014 - for at forhindre færingernes blodige grindefangst, som sidste år kostede 1104 grindehvaler livet.

Ved den færøske hvalfangst drives store flokke af hvaler ind i fjordene og helt op til kysterne, hvor de slagtes. Men udstyret med hurtige både vil Sea Shepherd om nødvendigt lægge sig imellem hvalerne og de færøske hvalfangere, lyder det.

Og det har fået færøsk politi til at bede om forstærkning fra Danmark.

- Vi har sikret os, at vi er i stand til at løse opgaven både til lands og til vands. I den forbindelse modtager vi det, vi kalder for særlig hjælp fra forsvaret og fra PET, bekræfter chefpolitiinspektør ved Færøernes Politi, Peter Thaysen, over for Ritzau.

Mens søværnet stiller skibe til rådighed, så kommer mandskabet fra Politiets Aktionsstyrke, der er en specialstyrke under Politiets Efterretningstjeneste.

Peter Thaysen vil ikke nærmere ind på, hvor meget mandskab og materiel Danmark har sendt til Færøerne. Men der er mulighed for mere backup, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi har to opgaver. Den ene opgave er at sikre, at der kan fanges grindehvaler, for det har man lovlig adgang til heroppe.

- Den anden er at sørge for kampagnefolkenes sikkerhed og sikre, at de kan gennemføre en uforstyrret kampagne, så længe det foregår på lovlig vis. Med det setup, vi har, har jeg en helt klar tro på, at vi politimæssigt kan løse den opgave, siger Peter Thaysen.

Sea Shepherd har flere gange tidligere været på Færøerne for at protestere mod grindedrab. Men de er ikke de eneste, som protesterer mod hvalfangsten og Danmarks støtte til Færøerne.

Den kendte franske skuespiller og dyreværnsaktivist Brigitte Bardot har i denne uge skrevet et brev til fødevareminister Dan Jørgensen (S) og bedt ham om at skride ind.

Samtidig har tyske hvalaktivister annonceret, at der på den færøske nationaldag Olai 29. juli vil blive afholdt den første demonstration mod grindedrab nogensinde i den færøske hovedstad, Tórshavn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip