Danske svampe-nørder spotter 200 nye arter

Svampe-entusiaster fra hele landet har de seneste fem år haft øjnene stift rettet mod jorden under dem i et forsøg på at kortlægge udbredelsen af forskellige svampearter i den danske natur.

Og indsatsen har været en succes. De flere end 400 frivillige, der har deltaget i projektet Danmarks Svampeatlas, har tilsammen registreret næsten 2500 arter, hvoraf 202 arter aldrig før er set i Danmark.

- En vigtig del af projektet er, at denne viden nu bliver tilgængelig både for dem, som interesserer sig for at finde spisesvampe, men også for professionelle, der arbejder med naturforvaltning i Danmark, siger Thomas Læssøe fra Biologisk Institut på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Han har været professionelt involveret i projektet siden begyndelsen af 2009.

Ved projektets afslutning er der nu føjet flere end 40.000 svampebilleder til den elektroniske database Danmarks Svampeatlas, hvor besøgende har mulighed for både at fastslå svampearter og hente korte beskrivelser af dem.

Billeder og beskrivelser er desuden ledsaget af udbredelseskort og diagrammer baseret på de fund, som de frivillige entusiaster har bidraget med.

Professionelle naturforvaltere kan bruge atlasset til eksempelvis at fastslå, om der er fundet truede svampearter i bestemte områder af landet.

En stor del af de nyopdagede arter blev mod forventning fundet ved at opsøge Jyllands vidtstrakte pilemoser, fortæller Jacob Heilmann-Clausen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Statens Naturhistoriske Museum.

- Det var en overraskelse, fordi pilemoser typisk ikke anses for at have særlig høj værdi for Danmarks natur, siger han og uddyber:

- Blandt andet fandt vi trompet-stilkporesvamp, som primært lever i Nordnorge og Sibirien. Det er usædvanligt at opdage så nordlig en art i Danmark, da tendensen ellers er, at sydlige arter finder vej til Danmark som følge af klimaforandringer.

Også svampe, som, man mente, var uddøde i Danmark, som eksempelvis hasselporesvampen, vifte-navlesvampen og tiger-sejhat, er blevet genfundet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip