Danske sygehuse er i verdensklasse på it

admin

|

28/11/2014

Dagens topnyheder

Danmark er blandt verdens bedste til it i behandlingen på sygehusene, ifølge en ny undersøgelse. Her er Danmark på en europæisk førsteplads, og globalt overgås danske hospitaler kun af Singapore med USA på tredjepladsen.

Skandalerne har ellers i årevis stået i kø på sygehusene, hvor først amter og siden regioner kørte deres egne sololøb for at indføre hver deres bud på en elektronisk patientjournal for at reducere de mange medicineringsfejl, som årligt menes at koste omkring 5000 patienter livet.

Siden fulgte næste skandale med Fælles Medicinkort, som efter mange børnesygdomme nu endelig er begyndt at virke.

Men det er gået stærkt fremad de senere år, ifølge den nye undersøgelse fra det internationale analyseinstitut HIMSS i samarbejde med regionerne.

- Det fungerede ikke tidligere, og vi var for længe om at komme i gang med vores it-systemer, erkender formanden for Danske Regioners udvalg for sundhedsinnovation, Jens Stenbæk (V).

- Det exceptionelle ved undersøgelsen er, at der tilmed på et højt niveau stort set ingen forskel er mellem de enkelte hospitaler herhjemme. Der er enkelte hospitaler i USA, som er fremragende og længere fremme, end vi er. Men til gengæld har de mange andre sygehuse, som er meget dårligere, siger Leif Panduro Jensen.

Han er formand for styregruppen, der har arbejdet med den danske del af undersøgelsen og til daglig centerdirektør for Finsencentret på Rigshospitalet.

Ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er det positive resultat ikke overraskende.

- Vi lagde ud i Danmark med tårnhøje ambitioner om, hvad der var muligt. Derfor er det rigtigt, at det, sagt på jysk, i dag ikke er så ringe endda, selvom der for eksempel er ting som brugervenligheden, der kan blive bedre, siger han.

/ritzau/