Danske tv-distributører klar til UltraHD

Mens tv-kanalerne lader vente på sig, er flere streamingtjenester med Netflix i spidsen nu klar til at sende i det nye format UltraHD.

Det er kommet frem på den årlige CES-messe i Las Vegas, hvor tv- og elektronikproducenter fra hele verden deltager.

Blandt deltagerne er også de danske tv-distributører fra YouSee og Stofa, og begge steder er man også klar til at sende i det nye format, der har en opløsning, som er fire gange så høj som almindelig HD.

- Jeg er helt sikker på, at UltraHD er det næste HD. Det tog ni år at gå fra SD (almindeligt tv, red.) til HD. Det her kommer måske til at tage seks til syv år, siger Freddie Fjeldsted, der er vicedirektør hos Danmarks suverænt største tv-distributør, YouSee.

Hos konkurrenten Stofa er teknisk direktør Thomas Helbo stort set enig i, at UltraHD er klar til at indtage tv-skærmene.

- Jeg tror, at det bliver eventbaseret i starten. HD blev skudt i gang med fodbold-VM i 2006. UltraHD kan blive kickstartet af fodbold-VM til sommer, siger Thomas Helbo med henvisning til, at Sony og VM-arrangørerne fra Fifa allerede har indgået aftale om, at VM-kampene skal optages i UltraHD-formatet.

I Danmark er der ifølge Brancheforeningen ForbrugerElektronik foreløbigt kun solgt 2000 UltraHD-apparater. Man forventer dog, at salget vil blive tyvedoblet i 2014, så der står 42.000 UltraHD-apparater i Danmark ved næste årsskifte.

Både hos YouSee og Stofa er man dog overbeviste om, at der kommer til at gå et stykke tid, før man også kan se traditionelt tv produceret i UltraHD.

- Spørgsmålet er, hvornår tv-kanalerne kommer med. Mange af dem er kun lige ved at være færdige med at indkøbe optageudstyr til HD, og så skal de til at lægge om til UltraHD. Det tror jeg godt, kan komme til at tage sin tid, siger Freddie Fjeldsted.

Måske når udviklingen at overhale dem alle indenom: På CES-messen i Las Vegas har Samsung nemlig fremvist en prototype på et såkaldt 8K-tv, der har fire gange så høj opløsning som UltraHD og 16 gange så høj opløsning som almindeligt HD.

Introduktionen af 8K til almindelige forbrugere ligger dog ret langt ude i fremtiden.

- I første omgang vil man nok kun se nogle specialfremstillede apparater til brug for for eksempel ingeniørvirksomheder, der har brug for at kunne zoome ind på meget små detaljer, siger Claus Holm, der er landechef for Samsung i Danmark.

Han tør ikke gætte på, hvornår der kommer et 8K-tv målrettet de private husstande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip