Danske vinbønder har udsigt til rekordhøst

De danske vinavlere har udsigt til en rekordstor og meget tidlig høst efter en formidabel sommer.

Normalt høstes der hen i oktober, men flere steder er det lige på trapperne.

- Det er fuldstændigt vildt i år. Ikke alene er der rigtigt mange druer, men de er også af meget høj kvalitet. Det bliver århundredets høst, siger Danmarks største vinavler, Tom Christensen, fra Dyrehøj Vingård ved Kalundborg.

Han starter høsten om 14 dage, flere uger førend normalt.

- Vi kommer formentlig til høste 18-20 ton druer eller næsten det dobbelte af 2013, siger han.

Det er dog de færreste, der kan leve af vinavlen, og Tom Christensen fik sidste år job ved siden af.

Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg er gået den modsatte vej og har droppet sit faste job for at give vingården fuld skrue.

Han startede så småt i 2008 men har plantet nye vinstokke hvert år siden.

- Vi har 9000 nu og skal nok op på 15.000-20.000 for, at det rigtigt hænger sammen. Dansk vinavl er i et vadested, hvor nogen går all in, og andre trækker sig, siger han.

Også han venter det bedste år hidtil og regner med at lave 2000-2500 flasker mod 700 sidste år. Også på grund af flere vinstokke.

Alligevel ligger et dansk gennembrud som vinland ikke lige for.

Professor Jørgen E. Olesen, fra Aarhus Universitet, forsker i klimaændringers effekt på fødevareproduktionen, og putter lidt malurt i bægeret.

- Gennemsnitstemperaturen de sidste 10-15 år er steget med én grad i forhold til for 30 års siden. Skal vi for alvor gøre os som vinland, skal temperaturen stige halvanden til to grader mere, siger han.

- Før da bliver det svært at etablere kvalitets vinproduktion i større skala i Danmark. Men da vi jo ikke gør noget for at stoppe klimaforandringerne, så bliver det jo muligt i løbet af et par årtier eller tre, siger han.

/ritzau/

 

 

 

Dagens Gossip