Danske virksomheder regner med at skovle dollar ind fra USA

På trods af tiltagende uro i Grækenland og en nedkøling af væksten i Kina skruer de danske eksportvirksomheder op for optimismen.

Det viser en ny måling foretaget blandt 359 eksportvirksomheder af Wilke for Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Således venter virksomhederne over en bred kam en fremgang i deres salg i udlandet på mere end ti procent det første halve år af 2015.

Det er mere end dobbelt så meget, som da de i december blev spurgt om andet halvår 2014.

Når de bliver bedt om at se et helt år frem, lyder vækstskønnet på mere end 11 procent.

- Eksportvirksomhederne har godt fat i markedet og nyder blandt andet godt af en svag krone, siger Allan Sørensen, chefkonsulent i industriens interesseorganisation, Dansk Industri (DI), til Finans.

Hen over foråret er opsvinget i Europa blevet mere og mere solidt. Blandt andet har den tyske økonomi igen fundet sine ben efter svaghedstegn sidste år.

Samtidig er den danske krone det seneste år og gennem sit bånd til euroen ifølge DI svækket med næsten 20 procent over for den amerikanske dollar.

Virksomhederne i målingen regner med at tredoble salgsvæksten til Nordamerika i forhold til det forrige halvår.

- Eksporten til USA nyder både godt af svækkelsen af kronen, af at vores varer passer godt til det amerikanske marked, og af at der generelt stadig er medvind i den amerikanske økonomi, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Fremtidsudsigterne får også flere virksomheder til at øge investeringerne.

Hele 45 procent af de adspurgte virksomheder regner således med at øge deres investeringer det kommende år i forhold til den foregående periode. Kun syv procent regner med at investere mindre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip