Dansker anholdt af FBI og idømt bøde på tre millioner kroner for 'verdens stærkeste spion-app'

Skrevet af Jesper Larsen

|

03/12/2014

Dagens topnyheder

Den 31-årige danske statsborger Hamad Akbar, er blevet idømt en bøde på tre millioner kroner for at stå bag mobil-applikationen 'StealthGenie', som blev markedsført som verdens stærkeste spion-applikation, der anonymt og hemmeligt kunne overvåge al kommunikation på offerets mobiltelefon.

Ved retssagen i den amerikanske delstat Virginia, blev han også dømt til at overdrage applikationens koder til de amerikanske myndigheder, men han slap med den tid i fængsel, han allerede havde siddet. 

Sagen var en tilståelsessag efter at Hamad Akbar blev anholdt i Los Angelses i september af det amerikanske forbundspoliti, FBI. 

Aflyttede i en radius af 4.5 meter fra telefonen

Ifølge retsdokumenterne  havde danskeren skrevet ind i forretningsplanen for applikationen, at den hovedsageligt var henvendt mod folk, der mistænkte deres partnere for at være utro. 

Applikationen gav ikke kun adgang til offerets sms-beskeder og samtaler, men kunne desuden aflytte al samtale i en radius af 4.5 meter fra telefonen, samt personens bevægelser med GPS-trackeren og den gav fuld adgang til emails, WhatsApp og kalenderen i mobilen. 

Over 100.000 tilfredse kunder

For at installere applikationen krævede det dog, at man fik fat i offerets telefon. Når først man havde installeret den, forsvandt symbolet for applikationen på mobiltelefonen og gjorde det dermed umuligt for offeret at vide, at vedkommende var overvåget. 

Inden anholdelsen havde 'StealthGenie' ifølge dem selv over 100.000 tilfredse kunder, og i en reklamefilm på youtube, der er oversat til flere sprog, bliver applikationen målrettet til arbejdsgivere, bekymrede ægtefolk og forældre. 

Det har ikke været muligt for dagens.dk at få en kommentar til dommen fra Hammad Akbar.