Dansker i Tacloban: Vi er meget klogere i morgen

Skrevet af admin

|

07/12/2014

Dagens topnyheder

Den filippinske by Tacloban på øen Leyte er sluppet nådigt fra mødet med tyfonen Hagupit, der tidligt søndag passerede hen over byen.

Det oplyser nødhjælpsarbejder hos Red Barnet Magnus Corfixen til Ritzau. Han har været rundt i byen og se på skaderne, efter at det er blevet lyst.

- Her i centrum ser det fornuftigt ud, selv om tage flere steder er fløjet af husene. Senere i eftermiddag skal vi ud at se på områderne nede ved kysten, og de er formentlig hårdere ramt, siger Magnus Corfixen, der har opholdt sig i Filippinerne siden februar.

- Det skal dog siges, at Tacloban ikke er det område, der er værst ramt. Det er helt klar områderne på Samar (fjerdestørste ø i Filippinerne, red.), som har fået et "direct hit". Problemet er, at vi ikke kan komme i kontakt med folk derude, siger han.

Indtil videre er der ikke meldinger om mange omkomne i Filippinerne, men det skyldes sandsynligvis, at myndighederne og hjælpeorganisationerne først i løbet af mandagen kommer ud til de hårdest ramte områder.

Den gode nyhed er, at befolkningen i Filippinerne, der ellers er godt vant med tyfoner, har taget ekstra mange forholdsregler denne gang, efter at supertyfonen Haiyan sidste år tog livet af flere end 7000 mennesker.

- Folk har været rigtig fornuftige og begyndte allerede torsdag at forberede sig ved at købe ekstra ind og tage ud til de mange evakueringscentre, der er oprettet, siger han.

I Red Barnet har de særligt fokus på børnene i potentielle katastrofesituationer som denne.

- Vi har lavet såkaldte børnevenlige områder, hvor vi går meget op i, at børn skal føle sig trygge, hvis de for eksempel ikke kan finde deres forældre eller værge, siger Magnus Corfixen.

Han tager mandag med myndighederne og andre ngo'er ud til nogle af de områder, hvor man forventer, at skaderne er mere omfattende. Og det bliver nok også først mandag, at verden får begreb om, hvor store ødelæggelser Hagupit har lavet.

- Jeg tror, at vi er meget klogere i morgen, siger Magnus Corfixen.

/ritzau/