Dansker om ebola i Sierra Leone: Ingen giver hånd mere

Skrevet af admin

|

31/07/2014

Dagens topnyheder

Det er slut med kropskontakt i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Sådan siger lederen af det danske konsulatet i Sierra Leone, Jakob Nygaard, som er et af de lande, der i øjeblikket er hærget af ebola-virussen.

- På alle kontorer, butikker og andre offentlige steder beder man folk om at vaske hænder i klorin. Der er ikke nogen i byen, som giver hånd mere. Man undgår kropskontakt helt, selvom det stadig er forholdsvist sikkert her i Freetown, fortæller han.

Torsdag valgte landets præsident, Ernest Bai Koroma, at indføre karantæne i de byer, hvor mange indbyggere har været smittet med ebola.

Derudover er der erklæret forbud mod offentlige forsamlinger, medmindre det er relateret til bekæmpelse af ebola, og mandag 4. august er udnævnt til "bliv-hjemme-dag".

Ifølge Jakob Nygaard har der endnu ikke være tilfælde af ebola i Freetown. Han siger, at alle tilfældene i Sierra Leone har været i mindre byer ved grænserne til Liberia og Guinea.

- Problemet har været, at længere ude i de små byer er befolkningen mindre uddannet. De tror, at det er de hvide mennesker, der har bragt virussen med sig, og de har ikke tiltro til de læger, som kommer fra Europa for at hjælpe dem.

- Her i Freetown er problemet begyndt at gå op for folk, og der er også en del, som er begyndt at gå med handsker, siger Jakob Nygaard.

Siden marts er 1323 personer blevet smittet med virussen i Sierra Leone, Nigeria, Liberia og Guinea. Ifølge sundhedsorganisationen WHO har 720 personer har mistet livet.

- Man prøver at informere i de lokale aviser, at det her er en rigtig sygdom med en høj dødelighed. Her i byen bruger man nogle store skærme til at vise tegnefilm, der simpelt forklarer, hvilke forholdsregler man skal tage, siger Jakob Nygaard.

/ritzau/