Dansker på terrorliste i USA blev anholdt af PET i 2008

Politiets Efterretningstjeneste (PET) anholdt i 2008 den dansker, hvis navn forleden dukkede op på en amerikansk terrorliste. Det skriver både Jyllands-Posten og Politiken.

Onsdag kom det frem, at de amerikanske myndigheder mistænker den nu 46-årige dansk-marokkaner med dæknavnet Abu Hamza for at være en del af et "skandinavisk baseret netværk af ekstremister med en tilsyneladende forbindelse til al-Qaeda".

Hvorfor han er havnet på listen nu, holder myndighederne for sig selv.

Men mangler amerikanerne baggrundsinformationer om Hamza, skulle PET være leveringsdygtig: Flere kilder med kendskab til det islamistiske miljø herhjemme fortæller, at Abu Hazam i 2008 blev anholdt og sigtet i den såkaldte tunesersag, hvor tre personer var mistænkt for forsøg på at dræbe tegneren Kurt Westergaard.

- I 2007 bad PET mig holde øje med Abu Hamza, fordi han var "interessant". Nogle måneder senere blev han anholdt i forbindelse med Kurt Westergaard-sagen, siger Morten Storm, der i 2007 blev hyret af PET som civil agent, til Jyllands-Posten.

Efter en langvarig overvågning slog politiet til mod Hamza og to andre i 2008.

Hamza, der officielt hedder Abdessamad Fateh, blev sigtet for forsøg på terrorisme.

Men efter fem-seks timers afhøring blev han løsladt og nogle måneder senere droppede anklagemyndigheden sagen mod dansk-marokkaneren.

I dag er Abu Hamza en central person i den omstridte Grimhøjmoské i det vestlige Aarhus. Især de unge i moskéen ser op til Hamza, der også omtales som "emiren" eller "sheiken" ifølge Jyllands-Posten.

Erhvervsmæssigt har han været buschauffør og i en kort periode sidste år var han direktør i et transportfirma, som nu er mistanke for at have svindlet for millioner af kroner.

Privat har Abu Hamza på et tidspunkt været gift samtidigt med en dansk og en russisk konvertit. Kilder siger til Jyllands-Posten, at hans fem børn fik en streng religiøs opdragelse. Således var tegnefilm forbudt, fordi de indeholdt musik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip