To danskere hjulpet ud af Gaza i nat

Det lykkedes natten til mandag to danske statsborgere at slippe ud af Gaza, som den israelske landoffensiv har gjort til et meget usikkert sted at opholde sig.

Danskerne havde forinden henvendt sig til Udenrigsministeriets Borgerservice, som med hjælp fra FN fik organiseret transporten ud af det uroplagede område.

Det fortæller Cathrine Uttenthal, der er fungerende chef i Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Vi har medarbejdere fra Udenrigsministeriet, som stod parat til at tage imod danskerne ved grænseovergangen mellem Gaza og Israel, og som sørgede for den videre transport væk fra området, siger hun.

Der er fortsat seks danskere, der venter på at komme ud af Gazastriben, hvor den igangværende konflikt vanskeliggør evakueringen.

- FN arbejder med parterne om at aftale tidspunkter, hvor der kan sluses mennesker ud fra Gaza.

- Men de behandler også ansøgninger fra mange andre nationaliteter, og derfor kan der være ventetid, forklarer Uttenthal.

Blandt de øvrige personer, der er sluppet væk fra de hårde kampe i Gaza, er der ifølge den svenske udenrigsminister Carl Bildt 31 svenskere, og norske Aftenposten fortæller også, at en række nordmænd er iblandt de seneste evakuerede.

Ifølge Cathrine Uttenthal er Gaza et vanskeligt område at operere i for Udenrigsministeriets medarbejdere.

- Vi har igennem lang tid frarådet rejser til Gaza, fordi vi ingen fysisk tilstedeværelse har der. Det gør, at vi har begrænsede handlemuligheder, hvis der er behov for assistance.

- Samtidig må vores medarbejdere ved grænseovergangen også arbejde under meget vanskelige sikkerhedsvilkår.

- De måtte gå i beskyttelsesrum flere gange, mens de arbejdede på at få de to danskere igennem, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip