Danskere hylder rabiat bevægelse på sociale medier

Danske sympatisører bruger de sociale medier til at hylde den militante islamistiske organisation Isil, der de seneste uger har erobret magten i store dele af det nordlige Irak.

På Facebook kan man ifølge Information finde støtteerklæringer, blandt andet fra herboende muslimer, der har været i Syrien at kæmpe, til Isil.

Ekspert i islamistisk ekstremisme Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), bekræfter, at Isil har stor succes med at bruge de sociale medier.

- De er meget dygtige til at bruge de sociale medier. Men det er der faktisk mange aktører inden for den islamistiske verden, som er, siger hun.

Ifølge Tobias Gemmerli, der forsker i de islamistiske bevægelsers brug af sociale medier, ligeledes hos DIIS, er der flere formål med gruppens aktiviteter på de sociale medier.

- Deres medieoffensiv har klassiske propagandaformål. De forsøger både at skræmme deres fjender og at legitimere det, de foretager sig, over for medlemmer og sympatisører, siger han.

Men både Ann-Sophie Hemmingsen og Tobias Gemmerli advarer mod at lægge for meget i de danske sympatisørers opbakning.

- Det kan selvfølgelig være, man støtter Isil, men der kan også være et element af provokation eller ungdomsoprør i det, siger Tobias Gemmerli til Information.

Ifølge det amerikanske tidsskrift The Atlantic har Isil et særligt propagandakontor, som sørger for at poste materiale på Twitter, YouTube og andre sociale medier. Det samme gør andre militante islamistiske organisationer, men ifølge The Atlantic er Isil i en klasse for sig selv.

Bevægelsen, der er så rabiat, at selv al-Qaeda har slået hånden af den, mistænkes blandt andet for massehenrettelser af irakiske soldater og civile.

/ritzau/

 

Dagens Gossip